ZŁOTE MLEKO – PRZEPIS I WŁAŚCIWOŚCI

Kwiecień 2, 2019

ZŁOTE MLEKO – PRZEPIS I WŁAŚCIWOŚCI

0 Comments  /  Jump to Recipe

Złote mleko – brzmi niepozornie, ale pod tą piękną nazwą kryje się szereg zdrowotnych i leczniczych właściwości. Napój ten często jest też nazywany płynnym złotem, ale jest też znany pod nieco prostszą nazwą – mleko z kurkumą. Niezależnie od tego, jak to mleko nazywamy, jego właściwości pozostają takie same, a jest ich naprawdę wiele.

WŁAŚCIWOŚCI ZŁOTEGO MLEKA

  • ma właściwości rozgrzewające,
  • wspomaga naturalną odporność,
  • działa przeciwzapalnie,
  • leczy przeziębienie, katar, zwalcza infekcje,
  • ma działanie antybakteryjne,
  • działanie przeciwnowotworowe,
  • działanie przeciwbólowe ,
  • wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm,
  • uspokaja,
  • jest bogate w przeciwutleniacze,
  • dzięki kurkuminie ma działanie antydepresyjne,
  • poprawia pamięć,
  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • skutecznie wspomaga walkę z grzybami Candida,
  • dba o układ sercowo-naczyniowy,
  • reguluje pracę układu pokarmowego,
  • ma działanie relaksujące, rozluźniające, ułatwia zasypianie.


ZŁOTE MLEKO – DZIAŁANIE

Złote mleko swoje cudowne właściwości zawdzięcza głównie kurkumie. Można ją suplementować, dodawać do przeróżnych dań, wyciskać z niej sok albo przyjmować w formie złotego mleka.

W tym ostatnim kurkumę znajdziemy pod postacią pasty z kurkumy, którą samodzielnie wykonujemy w domu. Dlaczego nie używamy zwykłej kurkumy, czyli żółtej przyprawy z torebki w formie proszku?

Według ajurwedy kurkuma gotowana w wodzie co najmniej 8 minut uwalnia swoje zdrowotne właściwości (a musicie wiedzieć, że kurkuma wykazuje około 600 zdolności potencjalnie  terapeutycznych).

Kolejnym sekretem, o którym być może już słyszeliście, jest dodawanie pieprzu do dań, napojów i suplementów z kurkumy. Piperyna w nim zawarta gwarantuje lepsze wykorzystanie i wzmocnienie działania kurkumy, a przede wszystkim lepsze jej wchłanianie przez nasz organizm.

Jeśli jesteście ciekawi – tutaj znajdziecie więcej na temat samej kurkumy.

Złote mleko to napój, który przypadnie do gustu niemal każdemu (przynajmniej taką mam nadzieję!). Jest słodki, można go doprawić korzennymi przyprawami lub masłem orzechowym. Do tego ma piękny kolor. Z powodzeniem może zastąpić kakao, zwłaszcza te instant, których skład zazwyczaj zajmuje pół opakowania.

ZŁOTE MLEKO – DLA KOGO?

Oficjalne informacje mówią, że kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować z lekarzem kwestię spożywania kurkumy w dużych ilościach, a złote mleko powinny pić dzieci dopiero powyżej 3 roku życia. Jednak znam wiele osób, które podawały złote mleko młodszym dzieciom jak i same spożywały to mleko w ciąży. Decyzję do podjęcia pozostawiam każdemu z osobna.

Kolejną kwestią wartą omówienia jest alergia na kurkumę. Jest to bardzo rzadka, jednak wciąż występująca wśród ludzi alergia (dzisiaj ludzie są już uczuleni chyba na wszystko). Jeśli nigdy wcześniej nie spożywaliście kurkumy, zróbcie sobie test/próbę uczuleniową. Zacznijcie od małych ilości, następnie stopniowo te ilości zwiększając, aż będziecie mieć pewność, że kurkuma jest dla Was w pełni bezpieczna.

Przepis na złote mleko

Kwiecień 2, 2019
: 1
: 3 min
: Łatwy

Składniki
  • - 250ml mleka roślinnego
  • - łyżeczka pasty z kurkumy
  • - łyżeczka miodu
  • - odrobina suszonego imbiru
  • - łyżeczka masła klarowanego lub np. oleju z migdałów, orzechów włoskich
  • - ulubione korzenne przyprawy, np. kardamon, goździki, cynamon
Przygotowanie
  • Krok 1 Mleko roślinne podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Napój powinien mieć temperaturę w sam raz do picia
  • Krok 2 Do mleka dodajemy pozostałe składniki
  • Krok 3 Dokładnie mieszamy aż miód się rozpuści

PASTA Z KURKUMY

Pasta z kurkumy może być wykorzystywana nie tylko w przepisie na złote mleko, można ją również dodać do sosów, smoothie, wypieków (np. chlebka bananowego), do owsianki albo zup. Jeżeli przygotowujecie pastę z przeznaczeniem do wszystkich rodzajów dań, pomińcie cynamon. Jeśli pastę zamierzacie używać tylko do złotego mleka, powinien się w niej znaleźć cynamon.

Przepis na pastę z kurkumy

Kwiecień 2, 2019
: 7-8
: 8 min
: Łatwy

Składniki
  • - 3 łyżki ekologicznej kurkumy
  • - ½ szklanki wody
  • - 3 szczypty pieprzu
  • - łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
  • Krok 1 W garnku mieszamy wszystkie składniki i gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 8 minut, aż pasta stanie się gęsta
  • Krok 2 Pastę należy przechowywać w słoiku lub szklanym pojemniku (koniecznie nie plastikowy) w lodówce, maksymalnie 3 tygodnie
  • Krok 3 Tak przygotowana pasta starczy na 7-8 szklanek złotego mleka

Powiem szczerze, że złote mleko jest tak smaczne, tak słodkie i tak pięknie wygląda, że w życiu nie pomyślałabym, że ma tyle drogocennych właściwości. Z przyjemnością wymieniłam kakao na ten zdrowy napój.

Udostępnij:

Related Posts

CHODZENIE BOSO

CHODZENIE BOSO

Dziś chciałbym się z Wami podzielić swoją opinią na temat chodzenia boso. Wiele osób zapewne pomyśli, że w dzisiejszych czasach to niedorzeczne i niewykonalne. Po części będą mieli rację, bo w końcu większość z nas żyje w miastach, gdzie na ziemi czyha na nas wiele […]

Udostępnij:
ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

Wyobraźcie sobie, że po przeczytaniu kilku artykułów, które traktują o szkodliwości ogólnodostępnych produktów, postanawiasz zacząć „zdrowo żyć”. Nagle wszystkie dotąd aktualne zasady, którymi się kierowałaś, okazują się nieaktualne. Musisz przewartościować swoje życie i nauczyć się wszystkiego od nowa. Nie jest to prosta sprawa i naprawdę […]

Udostępnij: