ZDROWY WEGAŃSKI KREM CZEKOLADOWY

18 kwietnia, 2019

ZDROWY WEGAŃSKI KREM CZEKOLADOWY

0 Comments  /  Jump to Recipe

Musicie wiedzieć, że jestem strasznym łasuchem i słodycze mogłabym jeść na okrągło. Nie znaczy to, że nie lubię „zwykłych” słonych potraw. Generalnie to nie wiem, czy bardziej wolę jeść, czy gotować, bo obie te czynności kocham równie mocno.

Jednak od jakiegoś czasu, a konkretnie od momentu zmiany swojej diety na zdrowszą, ograniczyłam słodycze i wszystkie inne, niezbyt dobre dla mnie produkty.

Nie byłabym sobą, gdybym nie próbowała odtworzyć tych tradycyjnych, słodkich i ciężkich deserów i potraw, ale tym razem w zdrowej i lżejszej wersji. Tak też powstał krem czekoladowy, który konsystencją trochę przypomina budyń, trochę mus, a trochę gęstego, czekoladowego shake’a.

Każdy miłośnik i nie-miłośnik czekolady go pokocha.

Zdrowy Wegański Krem Czekoladowy

18 kwietnia, 2019
: 4
: 15 min
: Łatwy

Składniki
  • -100 g wody z cieciorki (tzw. aguafaba)
  • -100 g gorzkiej czekolady
  • -70 ml mleka kokosowego
  • -2 łyżki musu kokosowego (opcjonalnie, można pominąć)
  • -ksylitol/syrop do dosłodzenia, około 1- 2 łyżeczki
  • -garść migdałów do dekoracji (można również podać z granolą)
Przygotowanie
  • Krok 1 Aquafabę ubijamy mikserem na sztywną masę (aquafaba zachowuje się podobnie do białka z jaja kurzego)
  • Krok 2 Czekoladę roztapiamy w garnku razem z mleczkiem kokosowym
  • Krok 3 Zestawiamy z ognia i dodajemy 2 łyżki musu kokosowego
  • Krok 4 Pozostawiamy do przestygnięcia (około 5 minut)
  • Krok 5 Na suchej patelni prażymy płatki migdałów (pomijamy ten krok, jeśli używamy granoli)
  • Krok 6 Aquafabę mieszamy z roztopioną czekoladą i mleczkiem
  • Krok 7 Dosładzamy, jeśli masa jest za mało słodka
  • Krok 8 Przelewamy do pucharków i posypujemy migdałami lub granolą
  • Krok 9 Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny

Uwaga, uwaga! Jeśli szukacie przepisu na granolę znajdziecie go w moim artykule – przepis na granolę.

Smacznego!

Udostępnij:

Related Posts

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

Wyobraźcie sobie, że po przeczytaniu kilku artykułów, które traktują o szkodliwości ogólnodostępnych produktów, postanawiasz zacząć „zdrowo żyć”. Nagle wszystkie dotąd aktualne zasady, którymi się kierowałaś, okazują się nieaktualne. Musisz przewartościować swoje życie i nauczyć się wszystkiego od nowa. Nie jest to prosta sprawa i naprawdę […]

Udostępnij:
FAKTY I MITY – GLUTEN

FAKTY I MITY – GLUTEN

Gluten jest mieszaniną wody i białek roślinnych znajdujących się w ziarnach zbóż. Białka te w połączeniu z wodą tworzą gluten, który jest odpowiedzialny za pulchną i elastyczną strukturę, na przykład ciast i pieczywa. Dzięki niemu oraz procesowi fermentacji chleb jest miękki i posiada te charakterystyczne […]

Udostępnij: