WEGAŃSKA ZUPA KREM Z DYNI

Październik 14, 2019

WEGAŃSKA ZUPA KREM Z DYNI

0 Comments  /  Jump to Recipe

Aż ciężko mi się do tego przyznać, ale dynia w mojej kuchni zagościła pierwszy raz jakieś dwa lata temu. I to tylko dlatego, że mieszkając na Malcie zamawialiśmy organiczne warzywa z Sycylii. Zawsze wybierałam kosz „niespodziankę” na 4-6 osób, w którym co tydzień dostawałam nowe, sezonowe, pyszne warzywa i owoce z organicznej sycylijskiej farmy. Powiem Wam, że to świetne rozwiązanie, które zmusza do poznawania nowych smaków. Jak wiadomo, różnorodność pokarmów jest dobra dla naszego zdrowia i mikrobiomu, a ja wciąż łapię się na tym, że moja lista zakupów prawie zawsze wygląda tak samo. Zamawiając sycylijski kosz warzyw i owoców byłam zmuszona do zjedzenia produktów, których normalnie sklepie bym nie wybrała.



Tak właśnie zapoznałyśmy się z dynią. Na początku nie wiedziałam co z niej zrobić, ponieważ dynia była i jest bardzo popularna zarówno w wydaniu słodkim i słonym. W moim rodzinnym domu dyni się nie jadło, dlatego też zawsze wydawała mi się jakimś wymysłem i ekstrawagancją w kychni. Mój mąż również był do niej sceptycznie nastawiony i tak mu trochę zostało do dziś. Polubiliśmy się za to z kremem z dyni, z ciastkami z dyniowym puree i pikantnym sosem dyniowym do makaronu.


Przepis, który Wam dzisiaj przedstawię, jest niezwykle prosty i przede wszystkim szybki. Cały krem robi się w 40 minut – łącznie z krojeniem warzyw i gotowaniem! Jest idealny na te chłodne, jesienne obiady. Imbir i kurkuma, jako dodatek, robią z tego kremu naprawdę rozgrzewającą, sycącą zupę.


Jeśli lubicie dynię tak samo jak ja, wypróbujcie przepis na pieczoną dynię faszerowaną!

WEGAŃSKA ZUPA KREM Z DYNI

Październik 14, 2019
: 5-6
: Łatwy

Składniki
  • - jedna dynia - około 1kg ze skórką
  • - batat - około 300g
  • - cebula
  • - biała część jednego pora
  • - 100g suchej czerwonej soczewicy
  • - trzy ząbki czosnku
  • - łyżeczka oleju kokosowego
  • - 250ml mleczka kokosowego
  • - sól i pieprz do smaku
  • - suszony imbir i kurkuma - po łyżeczce
  • - litr wody
Przygotowanie
  • Krok 1 Cebulę, białą część pora i czosnek kroimy na mniejsze części
  • Krok 2 Dynię i batata obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki
  • Krok 3 W garnku rozgrzewamy olej kokosowy
  • Krok 4 Smażymy cebulę i pora aż lekko się zarumienią
  • Krok 5 Następnie dodajemy czosnek, batata i dynię i smażymy jeszcze przez chwilę
  • Krok 6 Dodajemy sól i pieprz oraz suchą soczewicę
  • Krok 7 Zalewamy wszystko litrem wody i gotujemy przez około 25 – 35 minut (w zależności od wielkości kawałków dyni)
  • Krok 8 Kiedy dynia będzie miękka dodajemy imbir i kurkumę oraz mleczko kokosowe
  • Krok 9 Blendujemy wszystko na gładką masę
  • Krok 10 Dodajemy sól i pieprz do smaku
  • Krok 11 Zupa świetnie smakuje z pestkami dyni i surowym olejem roślinnym 🙂
Udostępnij:

Related Posts

PRZEPIS NA ZDROWE I NAJSZYBSZE BATONY

PRZEPIS NA ZDROWE I NAJSZYBSZE BATONY

To jest nasz ulubiony przepis na najzdrowsze, najlepsze i najszybsze (robi się je w 2 minuty!) batoniki z ziarnami i orzechami. Pod przepisem znajdziecie też listę składników z ich właściwościami i wartościami odżywczymi. Składniki: 150g płatków owsianych (my używamy bezglutenowych), 30g wiórków kokosowych, 80g orzechów […]

Udostępnij:
PRZEPIS NA EKSPRESOWE PIECZONE SZPARAGI

PRZEPIS NA EKSPRESOWE PIECZONE SZPARAGI

Szparagi są jednocześnie bardzo łatwe ale i bardzo trudne w przygotowaniu. Trudne, ponieważ wiele osób się ich obawia, nie są tak popularne i „codzienne” jak cukinia czy marchewka i są jeszcze osoby, które ich nie próbowały i po prostu nie wiedzą, w jaki sposób można […]

Udostępnij: