PRZEPIS NA RABARBAR PIECZONY POD ORKISZOWĄ KRUSZONKĄ

14 maja, 2019

PRZEPIS NA RABARBAR PIECZONY POD ORKISZOWĄ KRUSZONKĄ

0 Comments  /  Jump to Recipe

Nadszedł ten długo oczekiwany przeze mnie czas, kiedy to na bazarkach i półkach sklepowych pojawił się rabarbar. Najczęściej spożywany pod postacią kompotu, ale też jako dodatek do ciast, w formie dżemu lub kisielu lub też na surowo z cukrem. Tę ostatnią formę kojarzy na pewno większość dzieci i młodzieży wychowywanych w latach 90-tych.

Dzisiaj przedstawiam Wam tradycyjny przepis na rabarbar pieczony pod kruszonką. Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dlatego musiałam znaleźć jakiś sposób na poprawę nastroju. Jako że się sprawdził, podaję przepis dalej! Smacznego.

Do tego przepisu będziecie potrzebować 8 kokilek lub jednego dużego naczynia żaroodpornego.

PRZEPIS NA RABARBAR POD KRUSZONKĄ

14 maja, 2019
: 8
: Łatwy

Składniki
  • KRUSZONKA
  • - 100g zimnego masła
  • - 150g mąki orkiszowej jasnej
  • - 50g skrobi ziemniaczanej
  • - 70g brązowego cukru lub ksylitolu (100g)
  • NADZIENIE
  • - 800g rabarbaru (po 100g na kokilkę)
  • - 8 łyżek syropu klonowego (po łyżce na kokilkę)
  • - Łyżeczka cynamonu
  • - 50g płatków migdałów
  • - Masło klarowane lub olej kokosowy do wysmarowania kokilek
Przygotowanie
  • Krok 1 Piekarnik nagrzej do 180 stopni
  • Krok 2 Kokilki wysmaruj masłem klarowanym lub olejem kokosowym
  • Krok 3 Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na małe, cienkie kawałki lub plastry
  • Krok 4 Wszystkie składniki kruszonki dokładnie połącz (ugniataj ciasto najszybciej i najkrócej jak się da, tak aby masło nie zdążyło się ocieplić) i schowaj do lodówki
  • Krok 5 Rabarbar wymieszaj z syropem klonowym i cynamonem
  • Krok 6 Rabarbar wyłóż do kokilek (możesz też użyć jednego, dużego naczynia żaroodpornego)
  • Krok 7 Na rabarbar wyłóż zimną kruszonkę, a na wierzch migdały
  • Krok 8 Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni
Udostępnij:

Related Posts

PRZEPIS NA ZDROWE I NAJSZYBSZE BATONY

PRZEPIS NA ZDROWE I NAJSZYBSZE BATONY

To jest nasz ulubiony przepis na najzdrowsze, najlepsze i najszybsze (robi się je w 2 minuty!) batoniki z ziarnami i orzechami. Pod przepisem znajdziecie też listę składników z ich właściwościami i wartościami odżywczymi. Składniki: 150g płatków owsianych (my używamy bezglutenowych), 30g wiórków kokosowych, 80g orzechów […]

Udostępnij:
WEGAŃSKA ZUPA KREM Z DYNI

WEGAŃSKA ZUPA KREM Z DYNI

Aż ciężko mi się do tego przyznać, ale dynia w mojej kuchni zagościła pierwszy raz jakieś dwa lata temu. I to tylko dlatego, że mieszkając na Malcie zamawialiśmy organiczne warzywa z Sycylii. Zawsze wybierałam kosz „niespodziankę” na 4-6 osób, w którym co tydzień dostawałam nowe, […]

Udostępnij: