Przepisy

CAŁA PRAWDA O JAJACH + PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ

CAŁA PRAWDA O JAJACH + PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ

Przez ostatnie kilka lat media skutecznie kreowały wizerunek jaj, przedstawiając je jako produkt szkodliwy dla zdrowia, podwyższający poziom cholesterolu i przyczyniający się do chorób układu krążenia. Na podstawie tych informacji tygodniowe spożycie jaj zostało brutalnie ograniczone do trzech sztuk tygodniowo. Tymczasem WHO (World Health Orgnization) […]

KREM Z BROKUŁÓW – NAJLEPSZY

KREM Z BROKUŁÓW – NAJLEPSZY

Jak to zazwyczaj w życiu bywa, najlepsze rzeczy wychodzą człowiekowi przypadkiem. I w moim życiu, jak i w mojej kuchni ta reguła się sprawdza. Tak też powstał najlepszy jak do tej pory krem z brokułów. Sytuacja była bardzo prosta – resztka zupy jarzynowej i brokuł […]

ZŁOTE MLEKO – PRZEPIS I WŁAŚCIWOŚCI

ZŁOTE MLEKO – PRZEPIS I WŁAŚCIWOŚCI

Złote mleko – brzmi niepozornie, ale pod tą piękną nazwą kryje się szereg zdrowotnych i leczniczych właściwości. Napój ten często jest też nazywany płynnym złotem, ale jest też znany pod nieco prostszą nazwą – mleko z kurkumą. Niezależnie od tego, jak to mleko nazywamy, jego […]

KRUCHE CIASTKA OWSIANE – PRZEPIS

KRUCHE CIASTKA OWSIANE – PRZEPIS

Najprostsze na świecie i najbardziej lubiane (chyba że się mylę?) kruche maślane ciasteczka. Choć przepis jest jeden, można je przygotować na tysiąc sposobów, na tysiąc okazji, a za pomocą przypraw możemy dowolnie zmieniać ich smak. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Zainspirowana wiosną przygotowałam dla Was […]

TAPIOKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM – PRZEPIS

TAPIOKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM – PRZEPIS

Tapioka – co to? Tapioka pochodzi z Ameryki Południowej i ma postać małych, białych kuleczek, które mi osobiście kojarzą się ze styropianem! 🙂 Jest to kasza, która powstaje z rośliny należącej do wilczomleczowatych, zwanej maniokiem. Tapioka występuje również w postaci mąki, która świetnie się sprawdza […]

CHLEBEK BANANOWY – BEZ GLUTENU I LAKTOZY

CHLEBEK BANANOWY – BEZ GLUTENU I LAKTOZY

Na pewno nie raz i nie dwa, mieliście w swoim domu kilka zapomnianych, pokrytych brązowymi plamkami bananów. Powiem Wam, że u nas w domu jemy tylko takie! Zielone, niedojrzałe banany kupujemy wyłącznie wtedy, kiedy robimy sobie zapas i możemy poczekać, aż dojrzeją. Nie wiem czy […]