PRZEPIS NA EKSPRESOWE PIECZONE SZPARAGI

Maj 29, 2019

PRZEPIS NA EKSPRESOWE PIECZONE SZPARAGI

0 Comments  /  Jump to Recipe

Szparagi są jednocześnie bardzo łatwe ale i bardzo trudne w przygotowaniu. Trudne, ponieważ wiele osób się ich obawia, nie są tak popularne i „codzienne” jak cukinia czy marchewka i są jeszcze osoby, które ich nie próbowały i po prostu nie wiedzą, w jaki sposób można je ugotować.

Ja sama pierwszy raz szparagi jadłam dwa lata temu. Przyznam się, że się ich trochę bałam i dopiero teraz wiem, że zupełnie niepotrzebnie.

Oglądając programy kulinarne, w których szparagi podawane były z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim jako bardzo wykwintne danie, ranga tej potrawy urosła w mojej głowie niewyobrażalnie i te niewinne szparagi wylądowały gdzieś w okolicy perfekcyjnie usmażonego steka z polędwicy wołowej czy z tuńczyka.

Jak się okazało, wystarczą 3 minuty przygotowania, kilkanaście minut pieczenia i można się cieszyć prostym, naturalnym smakiem pysznych szparagów. Nie od dziś przecież wiadomo, że mniej znaczy więcej i ta zasada sprawdza się u mnie – zwłaszcza w kuchni. Wiosna to chyba najlepszy czas, żeby tę zasadę wprowadzić. Nie wiem jak u Was, ale u nas w domu królują na przemian młode ziemniaki, szparagi, ogórki gruntowe, pomidory malinowe, rzodkiewka, świeży koperek i szczypiorek, fasolka szparagowa, ogórki małosolne… Och tak, wiosna to zdecydowanie mój ulubiony czas i ulubione warzywa sezonowe.

PRZEPIS NA PIECZONE SZPARAGI

Maj 29, 2019
: 2
: Łatwy

Składniki
  • - 500g zielonych szparagów
  • - ząbek czosnku
  • - łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • - łyżka sezamu
  • - 3 łyżki oleju z pestek winogron lub roztopionego masła klarowanego
  • - sól
  • - pieprz
  • - sok z cytryny
Przygotowanie
  • Krok 1 Szparagi myjemy i odłamujemy im zdrewniałe końce
  • Krok 2 Jeżeli szparagi są duże i mają grubą skórę, obieramy je niedokładnie obieraczką do warzyw do połowy wysokości
  • Krok 3 W misce mieszamy olej lub masło z rozdrobnionym ząbkiem czosnku (posiekany lub przeciśnięty przez praskę) oraz czosnkiem niedźwiedzim i sezamem
  • Krok 4 Dodajemy sól i pieprz do smaku
  • Krok 5 Szparagi marynujemy w oliwie z przyprawami i przekładamy do naczynia żaroodpornego
  • Krok 6 Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 11-15 minut
  • Krok 7 Skrapiamy sokiem z cytryny
  • Krok 8 Szparagi po upieczeniu powinny być jasnozielone i al dente

Smacznego!

Udostępnij:

Related Posts

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

Wyobraźcie sobie, że po przeczytaniu kilku artykułów, które traktują o szkodliwości ogólnodostępnych produktów, postanawiasz zacząć „zdrowo żyć”. Nagle wszystkie dotąd aktualne zasady, którymi się kierowałaś, okazują się nieaktualne. Musisz przewartościować swoje życie i nauczyć się wszystkiego od nowa. Nie jest to prosta sprawa i naprawdę […]

Udostępnij:
FAKTY I MITY – GLUTEN

FAKTY I MITY – GLUTEN

Gluten jest mieszaniną wody i białek roślinnych znajdujących się w ziarnach zbóż. Białka te w połączeniu z wodą tworzą gluten, który jest odpowiedzialny za pulchną i elastyczną strukturę, na przykład ciast i pieczywa. Dzięki niemu oraz procesowi fermentacji chleb jest miękki i posiada te charakterystyczne […]

Udostępnij: