PIRAMIDA ŻYWIENIOWA 2019 + DWA JADŁOSPISY DO POBRANIA

5 marca, 2019

PIRAMIDA ŻYWIENIOWA 2019 + DWA JADŁOSPISY DO POBRANIA

0 Comments

Co to jest piramida żywieniowa?

Piramida żywieniowa to graficzny opis pokazujący, jak powinna wyglądać nasza dieta. Przedstawia proporcje, którymi powinniśmy się kierować przy doborze produktów i składników odżywczych. Piramida jest tworzona i zatwierdzona przez WHO (World Health Organization) oraz Instytut Żywności i Żywienia im. dr. med. A. Szczygła w Warszawie i aktualizowana na bieżąco wraz z wynikami nowych badań i testów laboratoryjnych.

Piramida mówi nam, jak należy dbać o siebie w codziennym życiu i jak odżywiać nasze ciało, aby zachować zdrowie i sprawność fizyczną oraz dobre samopoczucie.

Dane te tyczą  się osób wyłącznie dorosłych i zdrowych, które chcą to zdrowie utrzymać. Chorujący na otyłość, cukrzycę, nadciśnienie czy inne przewlekłe choroby powinny skonsultować swoją dietę z lekarzem oraz dietetykiem.

Piramida dla dzieci i seniorów różni się od tej dla osób dorosłych.

Zasady piramidy żywieniowej

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA

związane z Piramidą Zdrowego Żywienia Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych:

  • Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
  • Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
  • Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
  • Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  • Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  • Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  • Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
  • Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
  • Nie spożywaj alkoholu.

Jak zmieniła się piramida żywieniowa?

  • produkty zbożowe ustąpiły miejsca warzywom i owocom,
  • nazwa piramidy żywieniowej została zmieniona, zaakcentowana została  aktywność fizyczna, co pokazuje jak ważny jest regularny ruch w naszym codziennym życiu,
  • w piramidzie pojawiły się zioła, nie tylko jako dodatek do potraw, ale też jako składnik ze zdrowotnymi właściwościami odżywczymi,
  • ograniczenie soli i cukru zostało wyraźnie zaakcentowane z boku piramidy,
  • na szczycie piramidy pojawiły się orzechy, jako symbol zdrowych tłuszczów roślinnych.

Co podoba mi się w nowej piramidzie żywieniowej?

  • Bardzo cieszy mnie awans warzyw i owoców. To one powinny być podstawą zdrowej diety, ponieważ dostarczają wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto dodać, że stosunek warzyw do owoców powinien oscylować w granicach 4:1.
  • Punkt o zastąpieniu tłuszczów zwierzęcych na roślinne również bardzo mnie usatysfakcjonował. Pamiętajmy jednak, że tłuszcze roślinne nie lubią być podgrzewane, najlepiej spożywać je na surowo. Wybierajmy te tłoczone na zimno i nierafinowane (bardzo łatwo je poznać, zazwyczaj są sprzedawane w butelkach wykonanych z ciemnego szkła), a do smażenie wybierajmy oleje o wysokiej temperaturze dymienia.
  • Zmiana nazwy z „Piramidy żywieniowej” na „Piramidę żywieniową i aktywności fizycznej” mówi sama za siebie – ruszajmy się!
  • Zioła jako alternatywa dla soli – WHO zaleca spożywanie mniej niż 5g soli dziennie, jest to mniej niż jedna łyżeczka. Myślę, że niewiele osób stosuje się do tego ograniczenia, a akcent na zioła podaje nam rozwiązanie na tacy. Zioła zamiast soli, to jest to.
  • Ograniczenie mięsa. Pomijając fakt, jaką jakością charakteryzuje się mięso w dzisiejszych czasach, ryby i owoce morza oraz strączki są po prostu dla nas zdrowsze. WHO od dawna jako przykład idealnie zbilansowanego pełnowartościowego białka, podaje jajo kurze – przypadek? Pamiętajmy o wybieraniu tych z wolnego wybiegu, a nie z chowu klatkowego.
  • W piramidzie pojawiły się również orzechy jako przykład tłuszczu. Czasem nie zastanawiamy się, że mogą nam one dostarczyć zdrowe tłuszcze zamiast… oleju 🙂
  • Jedynie punkt o piciu 2 szklanek mleka CODZIENNIE, troszkę mnie nie przekonuje. Mleko podobnie jak mięso jest naprawdę słabej jakości. Krowy produkują więcej mleka niż powinny, są źle karmione i faszerowane hormonami, a my to potem pijemy. Ponadto w sklepach są mleka UHT, czy pasteryzowane i niewiele osób zwraca na to uwagę. Taki produkt jest kompletnie pozbawiony wartości odżywczych. Żeby uzupełnić niedobory wapnia czy witaminy D, możemy posiłkować się roślinnymi zamiennikami, np. strączkami, fasolą czy chociażby mlekami roślinnymi z tymi witaminami i mikroelementami. Ja piciu mleka krowiego mówię nie.

Aby zachęcić Was do zdrowego odżywiania, przygotowałam dla Was dwa jadłospisy z posiłkami na cały tydzień. Nie znajdziecie tam mięsa, za to są jajka i jogurty. W jednym z jadłospisów znajdziecie posiłki z wartością energetyczną 1700 kcal dziennie, w drugim z wartością energetyczną 2000 kcal dziennie. Oba z nich przedstawiają takie same przepisy, różnią się jedynie porcjami. Aby pobrać jadłospis wystarczy kliknąć w obrazek.

ŻEBY POBRAĆ DARMOWY TYGODNIOWY JADŁOSPIS 1700 KCAL – KLIKNIJ W OBRAZEK

ŻEBY POBRAĆ DARMOWY TYGODNIOWY JADŁOSPIS 2000 KCAL – KLIKNIJ W OBRAZEK

* Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, w tym wszystkie jej elementy tekstowe i graficzne („Piramida”) stanowi własność  Instytutu Żywności i Żywienia im. dr. med. A. Szczygła w Warszawie i podlega ochronie prawnej wynikającej z przepisów o prawie autorskim. Każdorazowe użycie Piramidy dokonane na potrzeby inne niż dla własnego użytku osobistego, a w szczególności powielanie, rozpowszechnianie, zwielokrotnianie i modyfikowanie Piramidy wymaga uprzedniej, pisemnej zgody Instytutu Żywności i Żywienia. Korzystanie z Piramidy bez uzyskania stosownej zgody może zostać uznane za działanie naruszające chronione prawem interesy Instytutu Żywności i Żywienia.

Udostępnij:

Related Posts

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

Wyobraźcie sobie, że po przeczytaniu kilku artykułów, które traktują o szkodliwości ogólnodostępnych produktów, postanawiasz zacząć „zdrowo żyć”. Nagle wszystkie dotąd aktualne zasady, którymi się kierowałaś, okazują się nieaktualne. Musisz przewartościować swoje życie i nauczyć się wszystkiego od nowa. Nie jest to prosta sprawa i naprawdę […]

Udostępnij:
FAKTY I MITY – GLUTEN

FAKTY I MITY – GLUTEN

Gluten jest mieszaniną wody i białek roślinnych znajdujących się w ziarnach zbóż. Białka te w połączeniu z wodą tworzą gluten, który jest odpowiedzialny za pulchną i elastyczną strukturę, na przykład ciast i pieczywa. Dzięki niemu oraz procesowi fermentacji chleb jest miękki i posiada te charakterystyczne […]

Udostępnij: