12 FAKTÓW O OLEJU KOKOSOWYM

1 lipca, 2018

12 FAKTÓW O OLEJU KOKOSOWYM

0 Comments

Olej kokosowy ma niemalże zbawienny wpływ na nasz organizm. Mieszanka kwasów tłuszczowych  w nim zawartych niesie za sobą szereg właściwości zdrowotnych. Olej może być stosowany wewnętrznie jak i zewnętrznie. W celu pielęgnacji, profilaktyki czy nawet jako lek. Jest on najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, które do niedawna były uważane za szkodliwe. Na szczęście mit ten został obalony i coraz więcej osób sięga po ten cudowny olej.

Oto 12 faktów i ciekawostek na temat oleju kokosowego, o których być może nie mieliście pojęcia:

  1. Olej kokosowy wspomaga walkę z grzybami Candida.
  2. Ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe, a to za sprawą kwasu laurynowego i kaprylowego, które są w nim zawarte. Swoją drogą, czy wiedzieliście, że te dwa kwasy znajdują się w mleku matki? To one dają dzieciom odporność. Kwas kaprylowy znany jest również jako skuteczny „lek” na grzybicę wywołaną grzybami candida.
  3. Olej kokosowy ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, np. w kremach nawilżających, przy pielęgnacji włosów, a nawet jako krem do opalania (co prawda jego SPF nie jest tak wysokie jak przy specjalnych kremach do opalania, ale jest to w pełni naturalny środek).
  4. Jest bardzo dobrym źródłem witaminy E, dlatego świetnie się sprawdza przy pielęgnacji niemowląt i jest bardzo ważny w diecie dzieci. Witamina E jest znana jako witamina młodości oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Do tego nazywana jest witaminą płodności, ponieważ jest niezbędna do jej zachowania. Właściwości witaminy E to między innymi wspieranie układu krwionośnego i krążenia, a wielu naukowców twierdzi, że zapobiega ona chorobom serca.
  5. Olej ma działanie detoksykujące, ssany codziennie lub w czasie choroby ma potwierdzone działanie lecznicze i zdrowotne.
  6. Reguluje wydzielanie insuliny we krwi, więc może być stosowany w walce z cukrzycą.
  7. Olej kokosowy rafinowany to nie to samo co olej nierafinowany. Rafinacja polega na poddaniu oleju wysokiej temperaturze oraz odczynnikom chemicznym. W konsekwencji olej nie posiada ani smaku, ani zapachu, ani również właściwości odżywczych. Olej ten, żeby był wartościowy powinien być nierafinowany i tłoczony na zimno- to zagwarantuje nam 100% wartości odżywczych i wszystkie jego zdrowotne właściwości. Do tego ja zawsze staram się kupować produkty organiczne i ekologiczne, co daje mi gwarancję jakości.
  8. Olej kokosowy zawiera średnie trójglicerydy, czyli tzw. średniej długości kwasy tłuszczowe, które są metabolizowane zupełnie inaczej niż reszta kwasów tłuszczowych. Trójglicerydy o średniej długości przechodzą z przewodu pokarmowego bezpośrednio do wątroby i są szybko przyswajalnym źródłem energii lub są przetwarzane w tzw. związki ketonowe, które mają leczniczy wpływ na układ nerwowy i mózg.
  9. Stosowany regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.
  10. Olej kokosowy na padaczkę? Obecnie trwają intensywne badania, które starają się potwierdzić wpływ diety ketonowej (diety o niskiej zawartości węglowodanów, ale z dużą ilością kwasów tłuszczowych) na dzieci dotknięte epilepsją. Dieta polega na podniesieniu we krwii ilości ciał ketonowych, które mogą świetnie się sprawdzić w leczeniu padaczki. Olej kokosowy ma w tej diecie niemałe znaczenie, ponieważ zawiera on trójglicerydy średniej długości, które trafiają bezpośrednio do wątroby i tam przetwarzane są na związki ketonowe.
  11. Tłuszcz kokosowy jest nietoksyczny i stały termicznie, dzięki czemu podczas smażenia nie wytwarza żadnych substancji rakotwórczych.
  12. Olej kokosowy spala tkankę tłuszczową (nie tylko tą zewnętrzną, ale i tą wokół narządów wewnętrznych – jest ona niewidoczna gołym okiem i niebezpieczna, ponieważ może przyczyniać się do wielu chorób) oraz zmniejsza apetyt, co również wpływa na redukcję wagi.

A Ty jakiego oleju używasz najczęściej?

Udostępnij: