KREM Z BROKUŁÓW – NAJLEPSZY

Kwiecień 9, 2019

KREM Z BROKUŁÓW – NAJLEPSZY

0 Comments  /  Jump to Recipe

Jak to zazwyczaj w życiu bywa, najlepsze rzeczy wychodzą człowiekowi przypadkiem. I w moim życiu, jak i w mojej kuchni ta reguła się sprawdza. Tak też powstał najlepszy jak do tej pory krem z brokułów.

Sytuacja była bardzo prosta – resztka zupy jarzynowej i brokuł w lodówce. Brokuł nie był już pierwszej świeżości, więc nie chcąc go wyrzucać i jednocześnie nie chcąc na niego patrzeć, postanowiłam zmiksować go w zupie.

Każdym następnym razem przygotowując tę zupę, najpierw gotowałam coś na kształt jarzynowej, żeby pod koniec gotowania dodać brokuła. Jeżeli użyjecie gotowej mrożonki na zupę jarzynową, przygotowanie kremu nie zajmie Wam więcej niż 20-30 minut. Jest to świetny pomysł na zdrowy, szybki i tani obiad.

Przepis na zupę krem z brokuła

Kwiecień 9, 2019
: 4
: 30 min
: Łatwy

Składniki
  • -1l bulionu warzywnego (możecie też użyć litr wody z 2 kostkami rosołowymi – pamiętajcie jednak, żeby wybierać te dobrej jakości kostki, bez dodatku glutaminianu sodu, barwników, tłuszczy utwardzonych i ogromnych ilości cukru i soli)
  • -pół mrożonej mieszanki na zupę jarzynową (ok. 200-250g)
  • -jeden duży brokuł (ok. 400-500g)
  • -2 łyżki jogurtu kokosowego bez cukru (można zastąpić gęstą częścią mleczka kokosowego) lub koziego (jeśli nie jesteście weganami)
  • -pół pora (biała część)
  • -łyżka oliwy lub oleju z pestek winogron
  • -czosnek niedźwiedzi (łyżka)
  • -orzechy nerkowca do podania
  • -sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
  • Krok 1 Drobno pokrojonego pora podsmażamy na oliwie
  • Krok 2 W garnku zagotowujemy bulion
  • Krok 3 Dodajemy do bulionu mieszankę warzywną i podsmażonego pora
  • Krok 4 Gotujemy 5-7 minut
  • Krok 5 Dodajemy pokrojonego brokuła
  • Krok 6 Gotujemy do miękkości warzyw
  • Krok 7 Dodajemy zahartowany jogurt (mleczka kokosowego nie trzeba hartować)
  • Krok 8 Blendujemy zupę na gładką masę
  • Krok 9 Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim
  • Krok 10 Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni
  • Krok 11 Zupę podajemy z orzechami nerkowca

Smacznego!

Udostępnij:

Related Posts

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

Wyobraźcie sobie, że po przeczytaniu kilku artykułów, które traktują o szkodliwości ogólnodostępnych produktów, postanawiasz zacząć „zdrowo żyć”. Nagle wszystkie dotąd aktualne zasady, którymi się kierowałaś, okazują się nieaktualne. Musisz przewartościować swoje życie i nauczyć się wszystkiego od nowa. Nie jest to prosta sprawa i naprawdę […]

Udostępnij:
FAKTY I MITY – GLUTEN

FAKTY I MITY – GLUTEN

Gluten jest mieszaniną wody i białek roślinnych znajdujących się w ziarnach zbóż. Białka te w połączeniu z wodą tworzą gluten, który jest odpowiedzialny za pulchną i elastyczną strukturę, na przykład ciast i pieczywa. Dzięki niemu oraz procesowi fermentacji chleb jest miękki i posiada te charakterystyczne […]

Udostępnij: