FOOD WASTE – CZYLI ILE JEDZENIA MARNUJĄ POLACY

Marzec 31, 2019

FOOD WASTE – CZYLI ILE JEDZENIA MARNUJĄ POLACY

0 Comments

FOOD WASTE W POLSCE

Wśród Polaków food waste, czyli marnowanie jedzenia, określa się na 9 mln ton ROCZNIE. Tak, dobrze czytacie – 9 000 000 ton rocznie, tyle jedzenia marnuje się w Polsce.

Daje nam to 233kg jedzenia, które przypadają na jednego Polaka.


Ta liczba pozwala nam utrzymać piąte, jakże wysokie miejsce wśród krajów Unii Europejskiej. Nad nami jest już tylko Estonia, której przypada 265kg na obywatela, Cypr z wynikiem 327kg , Belgia 345kg i niechlubny zwycięzca – Holandia z 541kg n osobę.

FOOD WASTE W UE

Biorąc pod uwagę całą Unię Europejską, możemy powiedzieć, że wszystkie kraje Unii łącznie marnują 88 mln ton jedzenia każdego roku, czyli 173kg na głowę.

Produkcja tych 88 mln ton oraz ich utylizacja emituje do atmosfery 170 mln ton CO2 ROCZNIE.

Czy te liczby nie są przerażające? Szacuje się, że aż 1/3 wytwarzanej żywności na całym świecie się marnuje. Oczywiście na pierwszych miejscach tego haniebnego rankingu znajdują się kraj wysoko rozwinięte, nie dotknięte biedą lub dotknięte w małym stopniu.

Ważne jest to, że jedzenie marnujemy na każdym etapie, począwszy od gospodarstw rolnych, przetwórni, sklepów, na konsumentach kończąc. Niestety to tym ostatnim zdarza się marnować jedzenia najwięcej.

Aż 53% odpadów produkują konsumenci oraz przetwórnie, którym przypada 19%, zaraz za nimi jest gastronomia.

CO NAJCZĘŚCIEJ WYRZUCAMY?

Z wyników ankiet dowiadujemy się, że najczęściej wyrzucane jest pieczywo. Owoce i wędliny plasują się na drugim miejscu, po nich znajdziemy owoce i jogurty oraz mięso i mleko.

Okazuje się, że najczęściej jedzenie wyrzucają osoby młode, prowadzące intensywne życie w mieście. Nie widzą one w tej czynności problemu etycznego i często są niedoinformowane, jak duże niedożywienie panuje na świecie oraz nie wiedzą nic o procesie produkcji jedzenia.

Aż 793 mln ludzi na świecie jest niedożywionych. W Unii Europejskiej są osoby, których nie stać na wartościowy, ciepły posiłek, a mimo wszystko wciąż marnuje się tyle jedzenia. Jak to nazwać? Głupotą ludzką? Bo mi nic innego nie przychodzi do głowy…

Nie zapominajmy też o fakcie, że oprócz samego jedzenia marnujemy też wodę, energię i czas ludzi, które są potrzebne do ich produkcji. Nie przytaczając już wcześniej wspomnianej emisji CO2…

DLACZEGO MARNUJEMY TYLE JEDZENIA?

Nie od dziś wiadomo, że ludzie kupują więcej jedzenia niż są w stanie zjeść. Z czego to wynika? Z lenistwa? O wiele łatwiej jest zrobić zakupy na cały tydzień, niż chodzić codziennie do sklepu. Liczby pokazujące stopień marnowania jedzenia mówią nam jednak, że kompletnie nie potrafimy planować jadłospisów „z głową”.

Kolejnym powodem jest nieznajomość oznaczeń na etykietach. Nie potrafimy ich rozróżniać i bardzo często mylimy termin „należy spożyć do” z „najlepiej spożyć przed”. Dużo (bo aż około 55%) konsumentów nie wie, czym te terminy się różnią.

Należy spożyć dotermin określający datę, po której produkt nie będzie już zdatny do użycia. Po terminie może on szkodzić naszemu zdrowiu.

Najlepiej spożyć przedtermin określający optymalną datę do spożycia, jednak po jej przekroczeniu produkt wciąż będzie zdatny do użytku, może jedynie stracić na jakości.

Jeszcze jednym powodem, przez który marnujemy tyle jedzenia, jest zwykłe gapiostwo. Robiąc duże zapasy, przy jednocześnie napiętym grafiku w pracy czy domu, nie jesteśmy wstanie kontrolować wszystkich dat przydatności. Często zapominamy o produktach w naszej lodówce, które należy spożyć przed wyznaczoną datą.

CO MOŻEMY ZROBIĆ, BY NIE MARNOWAĆ JEDZENIA?

Coraz większą popularność zyskują „karmiki” lub tak zwane „jadłodzielnie”, do których można przynosić nadmiar jedzenia. Zachęcam Was do tego rozwiązania.

LISTA JADŁODZIELNI W POLSCE, GDZIE MOŻESZ ODDAĆ NADMIAR JEDZENIA

Bydgoszcz:

  • ul. Królowej Jadwigi 14

Grudziądz:

  • Targowisko Miejskie Tarpno, ul. Paderewskiego, przy samym wejściu

Toruń:

  • ul. Waryńskiego 19
  • ul. Stanisława Moniuszki 16/20
  •  Targowisko Manhattan, box nr 27
  • Szczecin: pawilon nr 2, ul. Kordeckiego 2

Zielona Góra:

  • ul. Moniuszki 35

Wrocław:

  • ul. Karola Olszewskiego 25

Opole:

  • ul.Krakowska 36

Jastrzębie-Zdrój:

  • przy Wielkopolskiej, stoi na małym parkingu za sklepem Stokrotka

Kraków:

  • ul. Długa 9

Rzeszów:

  • ul. Chopina 59,  Pub Kultura

Warszawa:

  • ul. Nowoursynowska 159
  • Bazar Lotników, Wilcza 30
  • Zamoyskiego 20
  • Karowa 18
  • Paca 40
  • Łochowska 31
  • Stawki 5/7
  • Bazyliańska 1
  • Jazdów 3/9

Na genialne rozwiązanie wpadł Michał Nowak, założyciel startup’u Outlet Spożywczy, który zajmuje się skupowaniem od hurtowni produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia (chodzi głównie o produkty, które hurtownia by wyrzuciła ze względu na brak możliwości dalszej sprzedaży) i szukaniem potencjalnych klientów, które są jeszcze w stanie z tych produktów skorzystać (np. duże grupy ludzi, cateringi, itp.). Więcej na ten temat znajdziecie tutaj i tutaj.

A my, jako konsumenci, możemy robić zakupy „z głową” i panować nad zachciankami, które powodują, że zamiast kupionego wcześniej jedzenia wybieramy Fast food lub inne, toksyczne dla nas i dla naszej planety rozwiązania.

To jak? Podejmujesz wyzwanie?

Udostępnij:

Related Posts

#PLASTIK

#PLASTIK

Dzisiaj będzie krótko i na temat. 22 kwietnia tego roku „świętowaliśmy” Dzień Ziemi. Słowo świętowaliśmy jest w cudzysłowie celowo, ponieważ dobrze wiemy, że nie ma czego świętować. W tym szczególnym dniu powinniśmy pochylić się nad losem naszej planety i zmusić się do chwili refleksji. Według […]

Udostępnij:
JAK PRODUKOWAĆ MNIEJ ŚMIECI? 20 SPOSOBÓW

JAK PRODUKOWAĆ MNIEJ ŚMIECI? 20 SPOSOBÓW

Pierwszy dzień wiosny zawsze kojarzy mi się z porządkami i także ten rok nie stanowi dla mnie wyjątku. Jednak dzisiaj są to porządki nie tylko w szafie, ale i w głowie i w życiu. Z każdym kolejnym workiem śmieci, który jestem zmuszona wyrzucić, zastanawiam się […]

Udostępnij: