DOMOWA GRANOLA – PRZEPIS

Kwiecień 11, 2019

DOMOWA GRANOLA – PRZEPIS

0 Comments  /  Jump to Recipe

Według mnie granola to coś, co każdy z nas powinien mieć w domu. Jest nieoceniona rano, kiedy głodni spieszymy się do pracy lub szykujemy lunch na wynos. Uwielbiają ją dorośli i dzieci, sprawdza się świetnie jako śniadanie i podwieczorek, a jej składniki możemy dobierać w zależności od humoru i zapasów, które znajdziemy w zakamarkach naszej kuchni. Nie będę kłamać – dla mnie granola to śniadanie idealne.

Jej wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, później wymaga jedynie pieczenia, a tak przygotowany słoik granoli starczy nam na naprawdę długo. Jest to idealne rozwiązanie dla każdego, a szczególnie dla zapracowanych osób, które ciągle się gdzieś spieszą oraz dla rodziców.

Granolę można jesć z mlekiem, z jogurtem, z budyniem jaglanym, a także samą, bez innych dodatków. Tutaj ogranicza nas już tylko wyobraźnia. Mi zdarza się jeść owsianą granolę z.. owsianką 🙂

Domowa granola jest najlepsza, ze względu na prosty skład i jakość produktów, których używamy do jej wykonania. Sklepowe mieszanki mają zazwyczaj mnóstwo cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, utwardzone tłuszcze i substancje konserwujące. Oczywiście nie każde, jednak ta przygotowana w domu będzie dla nas najlepsza. Zwłaszcza, że jej wykonanie zajmuje tak niewiele czasu!

Domowa granola

Kwiecień 11, 2019
: 15-20
: 20 min
: Łatwy

Składniki
  • -2 szklanki płatków owsianych
  • -2 szklanki mieszanki ziaren i orzechów (u nas zazwyczaj słonecznik, siemię lniane, orzechy laskowe, migdały, nerkowce)
  • -1 szklanka rodzynek lub posiekanych daktyli
  • -4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • -2 łyżki melasy (jeżeli nie lubicie melasy możecie zastąpić ją miodem lub syropem z agawy)
  • -3 łyżki miodu
  • -Łyżeczka cynamonu
  • -Łyżeczka kakao
  • -Duża łyżka karobu
Przygotowanie
  • Krok 1 Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni
  • Krok 2 W dużej misce mieszamy płatki owsiane i posiekane orzechy oraz nasiona
  • Krok 3 Dodajemy do nich kakao, cynamon i karob
  • Krok 4 W garnuszku na małym ogniu roztapiamy olej i mieszamy go z miodem i melasą
  • Krok 5 Mieszamy suche i mokre składniki
  • Krok 6 Wykładamy wszystko na blachę do pieczenia
  • Krok 7 Pieczemy ok. 10 – 20 minut, mieszając od czasu do czasu
  • Krok 8 Pod koniec pieczenia dodajemy do płatków rodzynki lub daktyle, mieszamy i pieczemy kolejne 5 minut
  • Krok 9 Granolę wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie
  • Krok 10 Przekładamy do słoika, albo od razu do miski i jemy!
Udostępnij:

Related Posts

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

Wyobraźcie sobie, że po przeczytaniu kilku artykułów, które traktują o szkodliwości ogólnodostępnych produktów, postanawiasz zacząć „zdrowo żyć”. Nagle wszystkie dotąd aktualne zasady, którymi się kierowałaś, okazują się nieaktualne. Musisz przewartościować swoje życie i nauczyć się wszystkiego od nowa. Nie jest to prosta sprawa i naprawdę […]

Udostępnij:
FAKTY I MITY – GLUTEN

FAKTY I MITY – GLUTEN

Gluten jest mieszaniną wody i białek roślinnych znajdujących się w ziarnach zbóż. Białka te w połączeniu z wodą tworzą gluten, który jest odpowiedzialny za pulchną i elastyczną strukturę, na przykład ciast i pieczywa. Dzięki niemu oraz procesowi fermentacji chleb jest miękki i posiada te charakterystyczne […]

Udostępnij: