Dieta

CAŁA PRAWDA O JAJACH + PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ

CAŁA PRAWDA O JAJACH + PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ

Przez ostatnie kilka lat media skutecznie kreowały wizerunek jaj, przedstawiając je jako produkt szkodliwy dla zdrowia, podwyższający poziom cholesterolu i przyczyniający się do chorób układu krążenia. Na podstawie tych informacji tygodniowe spożycie jaj zostało brutalnie ograniczone do trzech sztuk tygodniowo. Tymczasem WHO (World Health Orgnization) […]

TERMIKA POKARMÓW – PODZIAŁ PRODUKTÓW

TERMIKA POKARMÓW – PODZIAŁ PRODUKTÓW

Według tradycyjnej medycyny chińskiej nasza dieta powinna być zbilansowana i dostosowana do klimatu, w którym żyjemy. Produkty w tej diecie podzielone są pod względem ich termicznych właściwości. Rozróżnia się pięć grup – produkty wyziębiające, produkty wychładzające, produkty neutralne, produkty ogrzewające i produkty gorące. Według medycyny […]

ZŁOTE MLEKO – PRZEPIS I WŁAŚCIWOŚCI

ZŁOTE MLEKO – PRZEPIS I WŁAŚCIWOŚCI

Złote mleko – brzmi niepozornie, ale pod tą piękną nazwą kryje się szereg zdrowotnych i leczniczych właściwości. Napój ten często jest też nazywany płynnym złotem, ale jest też znany pod nieco prostszą nazwą – mleko z kurkumą. Niezależnie od tego, jak to mleko nazywamy, jego […]

TAPIOKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM – PRZEPIS

TAPIOKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM – PRZEPIS

Tapioka – co to? Tapioka pochodzi z Ameryki Południowej i ma postać małych, białych kuleczek, które mi osobiście kojarzą się ze styropianem! 🙂 Jest to kasza, która powstaje z rośliny należącej do wilczomleczowatych, zwanej maniokiem. Tapioka występuje również w postaci mąki, która świetnie się sprawdza […]

JAK SCHUDNĄĆ ZDROWO I SKUTECZNIE?

JAK SCHUDNĄĆ ZDROWO I SKUTECZNIE?

Odchudzanie – odchudzanie jest procesem, który dąży do redukcji tkanki tłuszczowej i masy ciała, co ma na celu ogólną poprawę zdrowia i kondycji organizmu. W konsekwencji zmniejsza zapotrzebowanie energetyczne naszego ciała, pozostawiając je na optymalnym poziomie, który pozwoli utrzymać prawidłową masę, jednocześnie dostarczając odpowiednią ilość […]

PRZEPIS NA WEGAŃSKIE PULPETY Z SOCZEWICY – BEZ GLUTENU

PRZEPIS NA WEGAŃSKIE PULPETY Z SOCZEWICY – BEZ GLUTENU

Słyszałam o tych pulpetach wiele dobrego, a zbierałam się, żeby je ugotować jakieś 2 miesiące. Chyba dlatego, że nie przepadam za soczewicą i akceptuję ją tylko w formie farszu lub w zupie. I wiecie co? Te pulpety są pyszne! Kompletnie się tego nie spodziewałam. Oprócz […]