PRZEPIS NA DAKTYLE W CZEKOLADZIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Maj 6, 2019

PRZEPIS NA DAKTYLE W CZEKOLADZIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

0 Comments  /  Jump to Recipe

Powiem szczerze, że długo przekonywałam się do daktyli. Myślę, że można je porównać do rodzynek – albo lubisz, albo nienawidzisz. Nie ma innej opcji. Przez większość swojego życia należałam do tej drugiej grupy, a wszystko za sprawą tych nieszczęsnych rodzynek, które w moim domu gościły w jedynie w serniku. Na domiar złego, sernik był wtedy moim ulubionym ciastem. Teraz nie wiem, czemu ja tych rodzynek nie lubiłam. Może dlatego, że były mi po prostu obce i miałam z nimi do czynienia jedynie od święta.

Daktyli pierwszy raz spróbowałam jakieś 5 lat temu i nie wspominam tego dobrze. Trafiłam na jakieś rozmemłane sztuki, które z konsystencji przypominały bardziej dżem niż daktyle. Całe szczęście nie poddałam się i przez ostatnie lata próbowałam je odczarować. Najpierw używałam ich jedynie do słodzenia ciast, jaglanek i koktajli, potem odważyłam się dodać je do granoli i chlebka bananowego, a dzisiaj chętnie zajadam je „na surowo”. Nauczyłam się je kupować, nauczyłam się je przyrządzać i dzisiaj przedstawiam Wam najprostszy i myślę, że jeden z najskuteczniejszych sposobów, aby daktyle pokochać.

PRZEPIS NA DAKTYLE W CZEKOLADZIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Maj 6, 2019
: 15
: Łatwy

Składniki
  • - 200g daktyli (około 15 sztuk)
  • - 15 łyżeczek masła orzechowego (może być migdałowe, z nerkowców lub „tradycyjne” z orzeszków ziemnych)
  • - Tabliczka gorzkiej czekolady (100-150g)
  • - Łyżka oleju kokosowego
  • - Sól
Przygotowanie
  • Krok 1 Daktyle pozbawiamy pestek, rozcinając je wzdłuż jednego boku (tak, aby wciąż zostały w jednym kawałku). Można też użyć daktyli sprzedawanych już bez pestek
  • Krok 2 Wszystkie daktyle faszerujemy masłem orzechowym (1 łyżeczka masła na jednego daktyla)
  • Krok 3 Tak przygotowane daktyle wkładamy na chwilę do zamrażarki
  • Krok 4 W międzyczasie roztapiamy gorzką czekoladę z olejem kokosowym
  • Krok 5 Kiedy czekolada jest już gotowa, wyjmujemy daktyle i zanurzamy je w czekoladzie tak, aby dokładnie się nią pokryły
  • Krok 6 Posypujemy solą

Smacznego!

Udostępnij:

Related Posts

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

Wyobraźcie sobie, że po przeczytaniu kilku artykułów, które traktują o szkodliwości ogólnodostępnych produktów, postanawiasz zacząć „zdrowo żyć”. Nagle wszystkie dotąd aktualne zasady, którymi się kierowałaś, okazują się nieaktualne. Musisz przewartościować swoje życie i nauczyć się wszystkiego od nowa. Nie jest to prosta sprawa i naprawdę […]

Udostępnij:
FAKTY I MITY – GLUTEN

FAKTY I MITY – GLUTEN

Gluten jest mieszaniną wody i białek roślinnych znajdujących się w ziarnach zbóż. Białka te w połączeniu z wodą tworzą gluten, który jest odpowiedzialny za pulchną i elastyczną strukturę, na przykład ciast i pieczywa. Dzięki niemu oraz procesowi fermentacji chleb jest miękki i posiada te charakterystyczne […]

Udostępnij: