KRUCHE CIASTKA OWSIANE – PRZEPIS

Kwiecień 1, 2019

KRUCHE CIASTKA OWSIANE – PRZEPIS

0 Comments  /  Jump to Recipe

Najprostsze na świecie i najbardziej lubiane (chyba że się mylę?) kruche maślane ciasteczka. Choć przepis jest jeden, można je przygotować na tysiąc sposobów, na tysiąc okazji, a za pomocą przypraw możemy dowolnie zmieniać ich smak. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia.

Zainspirowana wiosną przygotowałam dla Was przepis na tradycyjne kruche owsiane ciastka z wanilią, udekorowane gorzką czekoladą, płatkami róży i bławatka oraz odrobiną pyłku kwiatowego. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego!

Jadalne płatki kwiatów są bardzo łatwo dostępne, możecie je kupić na przykład tutaj i tutaj. Pyłek kwiatowy również – tutaj. Na blogu znajdziesz też artykuł o właściwościach i zaletach spożywania pyłku.

Zapraszam Was więc na bardzo prosty, ale jakże efektowny przepis na owsiane ciastka. Myślę, że pięknie będą wyglądały na Wielkanocnym stole, a przy okazji zachwycą niejedną teściową 🙂

Przepis na kruche ciastka owsiane

Kwiecień 1, 2019
: 25
: 20 min
: Łatwy

Składniki
  • -1,5 szklanki mąki owsianej
  • -2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • -100 g masła
  • - 1 jajo
  • -opakowanie cukru z wanilią
  • -1/2 szklanki ksylitolu lub cukru brązowego
  • -100g gorzkiej czekolady
  • -dwie łyżki kwiatów jadalnych do dekoracji
  • -odrobina pyłku kwiatowego
Przygotowanie
  • Krok 1 Masło ucieramy z cukrem
  • Krok 2 Dodajemy jajo, a później mąkę i proszek do pieczenia
  • Krok 3 Zagniatamy ciasto (ja robiłam to za pomocą robota kuchennego)
  • Krok 4 Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
  • Krok 5 Z przygotowanego ciasta lepimy małe kulki i delikatnie rozgniatamy je najpierw dłonią, potem widelcem
  • Krok 6 Układamy na blaszce lub innym naczyniu do pieczenia
  • Krok 7 Ciastka pieczemy około 10-15 minut aż się zarumienią
  • Krok 8 Odstawiamy do wystygnięcia
  • Krok 9 W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i zanurzamy w niej jeden bok ciastka tak
  • Krok 10 Kiedy czekolada jeszcze nie zastygła, posypujemy ją płatkami kwiatów i pyłkiem
  • Krok 11 Tak przygotowane ciastka odkładamy na kratkę i czekamy do momentu, aż czekolada zastygnie
  • Krok 12 Ciastka najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku lub słoiku

Smacznego!

Udostępnij:

Related Posts

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

Wyobraźcie sobie, że po przeczytaniu kilku artykułów, które traktują o szkodliwości ogólnodostępnych produktów, postanawiasz zacząć „zdrowo żyć”. Nagle wszystkie dotąd aktualne zasady, którymi się kierowałaś, okazują się nieaktualne. Musisz przewartościować swoje życie i nauczyć się wszystkiego od nowa. Nie jest to prosta sprawa i naprawdę […]

Udostępnij:
FAKTY I MITY – GLUTEN

FAKTY I MITY – GLUTEN

Gluten jest mieszaniną wody i białek roślinnych znajdujących się w ziarnach zbóż. Białka te w połączeniu z wodą tworzą gluten, który jest odpowiedzialny za pulchną i elastyczną strukturę, na przykład ciast i pieczywa. Dzięki niemu oraz procesowi fermentacji chleb jest miękki i posiada te charakterystyczne […]

Udostępnij: