CHEMIA W JEDZENIU – BARWNIKI I KONSERWANTY

Sierpień 10, 2018

CHEMIA W JEDZENIU – BARWNIKI I KONSERWANTY

0 Comments

Kupowanie żywności nieprzetworzonej, ekologicznej i organicznej z certyfikatami jakości uznawane jest za fanaberię i wymysły bogatych ludzi. Nie wiem z czego to wynika, czy z niewiedzy, czy może z braku finansowej możliwości. Bo niestety jedzenie ekologiczne jest często kilkukrotnie droższe od produktów bez tych certyfikatów jakości. Oczywiście możemy dyskutować, że jeśli najpierw oszczędzisz na jedzeniu, potem wydasz trzy razy więcej na lekarza, ale nie oszukujmy się – żyjąc tu i teraz musimy kupować te produkty w tym momencie, a niestety dla niektórych osób ceny są nie do zaakceptowania. Jak do tego doszło, że jedzenie naturalne, niepryskane i bez konserwantów jest dzisiaj czymś „luksusowym”? W życiu nie pomyślałabym, że kiedyś zwykła sałata czy rzodkiewka hodowana bez nawozów wzbudzi tyle emocji. Przemysł spożywczy i produkcja zostały zmanipulowane do tego stopnia, że ciężko jest dzisiaj znaleźć normalne, naturalne warzywo, które kiedyś niemalże każdy miał u siebie w ogrodzie.

Mimo wszystko, pomijając ceny i dostępność organicznych produktów, dietę da się zmieniać małymi kroczkami. Im większa świadomość się w nas rodzi, tym większą potrzebę zmiany czujemy. Żeby odżywiać się zdrowiej nie musimy od razu wydawać kroci na ekologiczne produkty. Na początek możemy wyeliminować z diety te zagrażające naszemu zdrowiu i życiu, te z ogromną liczbą konserwantów i sztucznych barwników, te wysoko przetworzone. Poniżej znajdziecie krótki opis kilku najbardziej popularnych i szokujących substancji chemicznych, które możecie znaleźć w produktach dostępnych w supermarkecie. Często nawet nie zdając sobie sprawy, że te konserwanty tam są.

Konserwanty – grupa E200

Azotyn sodu E250 i Azotan sodu E251

Azotany znajdują się głównie w warzywach i owocach, poprzez używanie przez rolników różnej maści sztucznych nawozów. Tak też trafiają do obiegu i znajdują się w wodach powierzchniowych, wodociągowych a czasem nawet w wodzie pitnej.

Azotyny powstają syntetycznie z azotanów, znajdują się głównie w mięsie, wędlinach, parówkach i wędzonych serach i innych produktach przetwórstwa mięsnego. Azotyny pełnią funkcję konserwującą, nadają mięsu charakterystyczny zapach i różowy kolor, chronią przed rozwojem szkodliwych bakterii, co za tym idzie – przedłużają termin ważności. Azotyny usprawniają proces produkcji, zmniejszają jej koszt oraz dają gwarancję dłuuugiej daty przydatności. Dla producenta to mega gratka, ale co ma powiedzieć konsument? Jaki wpływ na zdrowie mają azotyny i azotany?

W wielu krajach stosowanie azotynów w przemyśle spożywczym jest surowo zabronione, w Polsce jednak wciąż się z tym spotykamy i to często, bo niemal w każdym przetworzonym produkcie (szczególnie mięsnym) znajdziemy ten konserwant. Jedyne zaostrzenie w tym przypadku dotyczy dzieci poniżej 1 roku życia, bowiem w produktach przeznaczonych dla tej kategorii wiekowej zabrania się używanie tego konserwantu.

Dzienne spożycie azotynu sodu nie powinno przekraczać 0,06mg/kg ciała człowieka. Jego nadmierne spożycie może wywołać zatrucie organizmu, ponieważ azotyn reaguje z hemoglobiną i utrudnia przepływ tlenu. W konsekwencji organizm narażony jest na rozwój astmy, bóle i zawroty głowy, problemy z nerkami. Ponadto azotyn wykazuje działanie rakotwórcze (podczas trawienia łącząc się z innymi związkami tworzy tak zwane nitrozoaminy, które mogą przyczyniać się do powstawania i rozwoju nowotworów).

Benzoesan sodu E211

Występuje w galaretkach, kolorowych napojach gazowanych, margarynach, rybach w puszce.

Można nawet powiedzieć, że jedząc świeże owoce i warzywa, spożywamy również E211. Jak to się dzieje – już tłumaczę. Kwas benzoesowy często stosowany jest przy hodowli owoców, hamuje on rozwój grzybów i bakterii. Kiedy owoce zaczynają się psuć, trzeba ja natychmiast spryskać, aby były jeszcze zdatne do spożycia. Niestety użyty do tego kwas benzoesowy już na zawsze w nich zostanie. W naszej diecie natomiast nie brakuje soli, a sól kuchenna = sód. Tak właśnie w naszym organizmie powstaje benzoesan sodu, poprzez jedzenie pryskanych owoców, które potem wymiesza się z wcześniej lub później zjedzoną solą.

E211 jest kolejną substancją, która nie jest uznawana za szkodliwą. Skutki jej spożywania to między innymi reakcje alergiczne i wysypki, podrażnienie śluzówki żołądka i jelit. Ponadto benzoesan sodu wykazuje działanie rakotwórcze . Tak więc czy jest szkodliwa, czy nie, oceńcie sami.

Dwutlenek siarki i siarczany E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228

Najczęściej znajdziemy je w suszonych owocach, rodzynkach, wiórkach kokosowych, koncentratach owocowych, sokach, winie. Siarczany to popularny środek konserwujący i przeciwutleniający. Działa w środowisku kwaśnym, przy neutralnym ph traci swoje właściwości. Jego zadaniem jest hamowanie rozwoju bakterii i innych drobnoustrojów oraz utrzymywanie określonej barwy i smaku danego produktu.

Regularne spożywanie dwutlenku siarki i siarczanów zakłóca wchłanianie się witaminy B12, nasila i wywołuje ataki astmy, zakłóca pracę jelit.

Polepszacze smaku – grupa E600

Glutaminian sodu E621

Glutaminian sodu stał się jednym z najpopularniejszych sztucznych dodatków, który znajduje się niemalże we wszystkich daniach typu instant, mieszankach przypraw, chipsach, gotowych potrawach, sosach, itp. Jego zadaniem jest zwiększenie intensywności i polepszenie smaku. Unia Europejska uznała ten środek jako bezpieczny dla zdrowia, jednak lekarze i dietetycy odradzają jego spożycie. Dlaczego? Czego możemy się spodziewać regularnie spożywając glutaminian sodu?

E621 jest bardzo silnym alergenem, może wywoływać wysypki skórne, pokrzywkę, pogłębiać nietolerancje i alergie pokarmowe, nasilać ataki astmy, powodować bóle i zawroty głowy, przyśpieszone bicie serca, nudności i otyłość.

Chemia w Jedzeniu | supernaturalni.pl

Barwniki – grupa oznaczona E100

Barwniki używane są niemalże wszędzie. Zaczynając od wędlin, po sery, surowe mięso, soki, przetwory owocowe, nie wspominając już o daniach gotowych oraz proszkach instant.

Często nadają intensywny kolor imitujący obecność, np. owoców lub warzyw w produkcie. Na półkach sklepowych znajdziemy niejeden jogurt o smaku truskawkowym, który obok truskawek nawet nie stał, za to w składzie ma sztuczne barwniki i aromaty.

Aluminium E173

Tak, dobrze czytacie – aluminium! Znajdziemy go w gotowych ozdobach cukierniczych, np. srebrnych kuleczkach czy groszkach do dekoracji ciast i tortów.

Spożywanie aluminium, które przypomnę – jest metalem toksycznym, może skutkować chorobą Alzheimera, zakłóca funkcjonowanie płuc i nerek oraz jest toksyczny dla niemalże każdego układu w organizmie człowieka, w tym nerwowego czy rozrodczego. Kobiety, które w przyszłości chciałyby mieć dzieci, powinny pomyśleć o tym dużo wcześniej.

Amarant E123

Znajdziemy go w kaszach, płatkach zbożowych, galaretkach, ciastach, kawiorze (używany jest do kolorowania kawioru) i kolorowych napojach alkoholowych.

Skutki spożywania tego barwnika to rozwój astmy i nasilenie jej ataków, zwiększenie ryzyka występowania nowotworów.

A tymczasem zobaczcie, ile kolorów daje nam natura…

Chemia w Jedzeniu | supernaturalni.pl

Mam nadzieję, że chociaż w małym stopniu przekonałam Cię, że warto zrezygnować z gotowych potraw i sztucznego jedzenia. Myślę, że to potencjalne zagrożenie dla Twojego życia i zdrowia zmotywuje Cię do czytania składów i rozważnego dobierania produktów, które spożywasz na co dzień. To tylko od nas samych zależy, jak będzie wyglądało nasze życie.

Udostępnij:

Related Posts

CHODZENIE BOSO

CHODZENIE BOSO

Dziś chciałbym się z Wami podzielić swoją opinią na temat chodzenia boso. Wiele osób zapewne pomyśli, że w dzisiejszych czasach to niedorzeczne i niewykonalne. Po części będą mieli rację, bo w końcu większość z nas żyje w miastach, gdzie na ziemi czyha na nas wiele […]

Udostępnij:
ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

ZDROWE ODŻYWIANIE I NAWYKI

Wyobraźcie sobie, że po przeczytaniu kilku artykułów, które traktują o szkodliwości ogólnodostępnych produktów, postanawiasz zacząć „zdrowo żyć”. Nagle wszystkie dotąd aktualne zasady, którymi się kierowałaś, okazują się nieaktualne. Musisz przewartościować swoje życie i nauczyć się wszystkiego od nowa. Nie jest to prosta sprawa i naprawdę […]

Udostępnij: